Domov :: Dogodki/Obvestila :: Obvestila :: Obvestilo Natisni

Poročilo partnerja Kolektor Group d.o.o. o izvajanju projekta »TECES-Razvoj inovacijskega okolja za računalniško vodene električne pogonske sisteme, aktuatorje in senzorje«.

6. marec 2008, Idrija, vir Kolektor Group, d.o.o.

V letih 2004-2007 smo v podjetju Kolektor Group, d.o.o. imeli prvič  del razvojnih stroškov ter razvojnih investicij sofinanciranih iz evropskih sredstev sklada za regionalni razvoj (ESRR). V nadaljevanju na kratko predstavljamo rezultate teh projektov.

Projekt Razvojna podpora inovacijam na področju opto-mehatronskih vsesmernih prikazovalnikih
V letih 2004-2007 smo razvili vsesmerni prikazovalnik do vpeljave v redno proizvodnjo. V času projekta sta bila prijavljena tudi dva patenta in ena blagovna znamka. V Nemčiji smo vložili patentno prijavo, ki ščiti tehnično rešitev za pozicioniranje in menjavo tiskanih plakatov v OMVP PRN, v ZDA pa smo vložili patentno prijavo, s katero ščitimo izum za geometrijsko korekcijo vizualne informacije v OMVP PRN ali OMVP LED. Poleg tega smo vložili tudi vlogo za mednarodno registracijo blagovne znamke »RIMACORE«, ki predstavlja zaščito imena tehnologije za vsesmerno in sočasno prikazovanje vizualnih informacij. Ekipa je v času najintenzivnejšega vlaganja štela 35 sodelavcev. V tem času se je okrepila tako razvojna ekipa kot tudi ekipa s področja trženja, ki je sproti zbirala informacije o potrebah ciljnih tržišč. Ciljna tržna niša vsesmernega prikazovalnika je področje oglaševanja, zato so potencialni kupci, oglaševalke agencije, ki investirajo v oglaševalske prostore in jih potem tržijo naprej do končnih naročnikov oglaševalskih akcij. Sedaj izvajamo predstavitve pri kupcih in gradimo distribucijsko mrežo v tujini.  Na podlagi do sedaj zbranih informacij bomo usmerjeni predvsem na tržišča kot so: Rusija, Dubaj, Španija, Francija, Anglija ter Kanada in ZDA. 

Projekt Razvoj sesalne enote z elektronsko komutiranim motorjem
V sklopu projekta, katerega nosilec je bil Domel, d.d., smo v podjetju Kolektorju Group, d.o.o. uspešno razvili elektroniko za vodenje BLDC motorjev. V projektu pridobljena nova znanja sedaj spridoma izkoriščamo pri pridobivanju novih poslov. Tako imamo trenutno v teku dva nova projekta razvoja elektronike za vodenje brezkrtačnih motorjev s permanentnimi magneti. Prav tako s podjetjem Domel, d.d. še naprej sodelujemo na skupnem projektu uporabe BLDC motorjev v končnih aplikacijah. Osvojitev znanj s področja vodenja elektronsko komutiranih motorjev se prekriva z razvojem drugih projektov na področju BLDC motorjev, ki se izvajajo znotraj koncerna.

Projekt Pogonski sistemi za električne servovolane
Kot zelo uspešen se je izkazal projekt razvoja rotorja za pogonske sisteme, ki smo ga izpeljali skupaj s podjetjoma Iskra Avtoelektrika, d.d. in Hidria Rotomatika, d.o.o.. To je bil prvi projekt s tega področja, s čimer je se je našemu podjetju ponudila možnost za vstop na področje elektronsko komutiranih motorjev, ki se predvsem v zadnjem času vse bolj uveljavljajo. Gre za rotor, ki ga sestavlja gred, jedro iz mehkega železa in sintrani magneti iz NdFeB. Sestav je obbrizgan z duroplastom. Rotor se proizvaja že več kot leto dni in vgrajuje v avtomobil Opel – Corsa – slovenski avto leta 2007.
Projekt prvega rotorja za BLDC motor je za Kolektor Group, d.o.o. pomemben predvsem kot referenca, saj je dostop do novih produktov v avtomobilski industriji brez ustreznih referenc in v praksi potrjenih znanj praktično nemogoč. Na podlagi obstoječe proizvodnje je Kolektor dobil kar precej povpraševanj za proizvodnjo rotorjev. To je tudi botrovalo odločitvi, da se Kolektor Group, d.o.o. poskusi uveljaviti kot proizvajalec rotorjev za BLDC motorje. Trenutno je podjetje že v fazi priprave serijske proizvodnje rotorja za regulacijski sistem pri avtomobilskem motorju za novega kupca. Proizvodnja bo stekla sredi leta 2008. Na osnovi povpraševanj je bilo oddanih kar nekaj ponudb za druge kupce kot so TI, BSH, Bosch in drugi. Poleg izdelave samih rotorjev poteka na institutu Nano Tesla razvoj plastomagnetnih materialov, ki naj bi omogočili konkurenčno izdelavo rotorjev iz plastomagnetov. Ti rotorji se uporabljajo za cenejše aplikacije BLDC motorjev. Zaradi boljših izkoristkov pa motorji s tovrstnimi rotorji posegajo tudi na področje malih enofaznih asinhronskih motorjev. Novo pridobljena znanja in izkušnje odpirajo nove možnosti za osvajanje novih proizvodov. Delo poteka na razvoju več izdelkov kjer gre za integracijo kovinskih ali elektronskih delov v plastiko.

Za uspešno izvedbo vseh treh projektov ter za vse nadaljnje razvojne projekte je bil ključen tudi nakup nove Razvojno-raziskovalne opreme, ki je bila tudi sofinanciranja iz evropskih sredstev.

 
© 2001-2015 TECES. Vse pravice pridržane. | Pogoji uporabe | Varovanje zasebnosti | Nivoji dostopa